Podargus strigoides
Tekst og foto: Terje Karlsson, DSF
Artikkel hentet fra NTH Bladet nr 3 – 2022 // side 20-21

Skal denne gangen fortelle litt om en av de mer uvanlige artene i fangenskap.
Den kommer fra Australia, og er ganske stor. Hannen kan veie opp til 400 gram, hunnen er noe mindre. Det er en fugl som er mest aktiv om natten, og sitter gjerne på stolper eller inn til stammen på et tre og kamuflerer seg.

Kommer det en `fare`, strekker den hodet opp, og den går i ett med treet eller grenen.
I naturen spiser den store insekter, som den fanger både på bakken og i luften. Den kan også ta mus,
frosk, firfisler, biller, mark og små orm.

Hos meg får de kyllinghjerte, mus og insekter.
Det er veldig tillitsfulle og rolige fugler. Første gangen jeg så arten, var hos en stor oppdretter/park i Belgia, og forelsket meg hodestups. Det var i oktober 2021, og da hadde han et par for salg, hvor hannen var 9 måneder og hunnen 2 år. Og ubeslektet.

Jeg sa han måtte holde de av til meg, og jeg ville kjøpe dem på betingelse av at jeg fikk importtillatelse.
Men han ble skeptisk da jeg sa det kunne ta 3 måneder. Jeg kom hjem og søkte om import, og utrolig
nok fikk jeg positivt svar fra Miljødirektoratet kun 3 dager senere.
Så da var det å avtale henting, og bestille ny tur til Belgia i november. Fuglene ble hentet og tok turen hjem fint. Satte dem inn i vinterbrakka, og de så ut til å trives da jeg så hannen parret hunnen etter bare 14 dager. Og i januar kom det 3 egg. De ble lagt i rugemaskin. Og alle 3 var befruktet, og klekking skulle skje 30 dager senere.

En uke før klekking, så gikk strømmen og var borte i 6 timer. Så da døde eggene. Men den
samme dag la de et egg til. De skal normalt legge 2, max 3 egg, og kun en gang i året. Men egget var
befruktet, og dagen det skulle klekke, satt jeg oppe til kl.0200 på natten og så på kyllingen som kjempet
med skallet. De åpner egget motsatt av andre fugler, og åpner fra topp til bunn. Men da klokken ble 02
orket jeg ikke sitte oppe lenger, så jeg tok egget ut av rullene og la det på siden så det lå støtt og rolig.

Det jeg ikke tenkte på var jo rullebrettet som går helt ut til siden, og knuste egget, og drepte kyllingen.

Var så sint og fortvilet på meg selv! At jeg kunne gjøre en sånn tabbe!

Nå har fuglene fått ny utevoliere med ny inneplass, så er spent til desember/januar på nye egg. Nå er
alle feilene prøvd ut, så håper det lykkes med oppdrett av denne spennende arten.